Telefon
021 9752
Pentru urgențe – SNUAU 112
Email
office@plmb.ro

DESPRE NOI

INFORMATII DE INTERES PUBLIC

CONTACT

CETĂȚEANUL COMUNICĂ

DIRECTIA COMUNICARE, ANALIZA-SINTEZA SI RELATII CU PUBLICUL

DIRECTIA CONTENCIOS, REGISTRATURA SI LOGISTICA

DIRECTIA DE SIGURANTA SI ORDINE PUBLICA

DIRECTIA CENTRUL ISTORIC

DIRECTIA DISPECERAT OPERATIV INTEGRAT

DIRECTIA ECONOMICA

DIRECTIA CONTROL

ALTE STRUCTURI

MEDIA

/ ACASA / Media / Stiri

5.000 de lei amendă pentru că nu și-a microcipat câinele - 12.05.2022
Deținătoarea unui câine de rasă comună din Capitală a fost sancționată contravențional de polițiștii locali ai D.G.P.L.C.M.B. cu amendă de 5.000 de lei. Motivul: nu și-a microcipat animalul de companie, așa cum prevede legea
 
D.G., în vârstă de 42 de ani, locuiește la curte, într-un imobil din sectorul 3 al Capitalei. De ceva vreme, femeia crește un câine de rasă comună pe care nu l-a microcipat și nu l-a înregistrat în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân. Nu i-a făcut nici carnet de sănătate. Aceste nereguli – obligații prevăzute de OUG 155/2001 în sarcina deținătorilor de animale de companie - au fost constatate, prima dată, de polițiștii locali ai D.G.P.L.C.M.B. la mijlocul lunii martie, tocmai în cadrul unor acțiuni de informare cu privire la îndatoririle legale ce revin posesorilor de câini și pisici. Atunci, deținătoarea patrupedului a fost sancționată contravențional cu avertisment și i s-a pus în vedere ca, într-un termen rezonabil, să intre în legalitate.
Zilele trecute, agenții Poliției Locale a Municipiului București au revenit pentru verificări și au constatat că nici una dintre obligațiile legale nu fusese îndeplinită. Mai mult, pe un ton răstit, proprietara animalului le-a spus polițiștilor locali că la ea în curte face ce dorește, nu ce spune legea. În aceste condiții, pentru încălcarea art. 8 alin. 4 din Ordonanța de Urgență 155/2001 - ce prevede obligativitatea microcipării câinilor de rasă comună – D.G. a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei. Pentru că a refuzat să semneze procesul verbal, acesta îi va fi comunicat prin poștă.
Reamintim că, proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează au amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.